Tradiții și obiceiuri de nuntă sălăjene reconstituite la Chieșd

Mihai-Tudor Ruțaș

Vernisajul expoziției „Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean” a avut loc în comuna Chieșd săptămâna trecută. Evenimentul, parte din proiectul „Educație pentru patrimoniu”, inițiat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, a fost organizat în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 1 și Biblioteca Comunală Chieșd. În cadrul acestuia au luat parte atât autorități locale, dar și membri ai comunității, elevii școlii din comună și părinții.
Evenimentul, desfășurat în localitatea sălăjeană Chieșd, a reprezentat ocazia de a fi readuse la viață obiceiurile tradiționale ale satului. Organizată în căminul cultural, într-o atmosferă de sărbătoare, prezentarea muzeului a fost dublată de reconstituirea unui obicei tradițional. „Jocul găinii la nuntă”, specific nunților din trecut, reprezentativ mai multor zone ale Sălajului, a fost reinterpretat de două localnice și de elevi ai școlii. Acesta a reprezentat un exemplu privind redescoperirea și transmiterea tradițiilor pe mai departe. Prezentarea proiectului a aparținut managerului muzeului, dr. Corina Bejinariu. Tot în cadrul acestui eveniment, participanții au avut parte și de o expoziție foto-documentară, despre care Olimpia Mureșan, etnograf și muzeograf, a oferit mai multe informații.
Scopul vernisajului îl constituie promovarea și conservarea patrimoniului cultural sălăjean, cu predilecție obiceiurile specifice mediului rural din regiune. Lansat în primăvara acestui an, proiectul va aduce expoziții și în alte localități. Comunele Pericei și Nușfalău vor găzdui expoziția în lunile noiembrie, respectiv decembrie ale acestui an, unde elevii, părinții și cadrele didactice vor putea descoperi tradițiile de nuntă din localitățile rurale din Sălaj. Mai mult, un alt obiectiv al proiectului îl reprezintă implicarea comunităților în vederea documentării și prezervării istoriei lor. Elevii și profesorii școlilor partenere au posibilitatea de a desfășura campanii de colectare a fotografiilor vechi, ce surprind momente semnificative din trecut, printre care și obiceiuri de nuntă. Acestea vor fi scanate și arhivate pentru expoziții online ce vor fi regăsite pe site-ul muzeului. Prin organizarea de expoziții, dar și prin colectarea de fotografii, proiectul își propune să unească generații și să îmbogățească identitatea culturală a comunităților sălăjene.

 

Leave a Comment